Αντικολλητικά σκεύη: οι 4 χρυσοί κανόνες για να τα διατηρήσετε αναλλοίωτα

Τα αντικολλητικά σκεύη έχουν εμφανιστεί πλέον εδώ και αρκετές δεκαετίες και από την πρώτη στιγμή εντυπωσίασαν τους πάντες με την ευκολία που παρείχαν στο μαγείρεμα. Ειδικά στην εποχή μας, όπου το ζητούμενο είναι το υγιεινό μαγείρεμα χωρίς πολλές λιπαρές ουσίες, ένα αντικολλητικό τηγάνι ή ταψί μας διευκολύνει ιδιαιτέρως. Πολλά, όμως, έχουν ακουστεί για τα αντικολλητικά σκεύη και κυρίως για το πώς μπορεί κανείς να τα διατηρήσει χωρίς να χαλάσουν. Δεν είναι λίγοι αυτοί που παραπονιούνται ότι η κατσαρόλα ή το τηγάνι άρχισαν ξαφνικά να κολλάνε, ενώ υπάρχουν και κάποιες φωνές που ισχυρίζονται ότι το χαλασμένο αντικολλητικό σκεύος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Τι από όλα αυτά ισχύει και πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε εμείς στα αγαπημένα μας σκεύη, για να μας συντροφεύουν για καιρό στη μαγειρική μας;

Χρησιμοποιούμε ξύλινα, πλαστικά, με σιλικόνη εργαλεία

Ο μεγαλύτερος εχθρός των αντικολλητικών σκευών είναι τα μεταλλικά εργαλεία, τα οποία εύκολα προκαλούν χαρακιές στην επιφάνεια και καταστρέφουν την αντικολλητική επίστρωση. Βέβαια, ο μεγαλύτερος μύθος είναι ότι αν καταστραφεί αυτή η επίστρωση υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να μας κολλάει το φαγητό, αν συμβεί κάτι τέτοιο, όμως δεν υπάρχει κανένας άλλος κίνδυνος. Με μια ξύλινη, πάντως, κουτάλα, πλαστική ή από σιλικόνη δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα. Τα μόνα αντικολλητικά σκεύη που δεν χαλάνε από μεταλλικά εργαλεία είναι αυτά που έχουν ειδική επίστρωση. Όπως για παράδειγμα κεραμική ή με διαμάντι, για να αντέχουν τις όποιες γρατζουνιές.

Τηγάνι με σπάτουλα μέσα

Δεν μαγειρεύουμε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες

Ειδικά στα αντικολλητικά τηγάνια, υπάρχει ο κίνδυνος η υπερθέρμανση της επιφάνειας να χαλάσει την αντικολλητική επίστρωση. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει υποχρεωτικά να μαγειρεύουμε σε μέτρια ή χαμηλή φωτιά. Πρέπει κυρίως να προσέχουμε να μη μείνει το σκεύος πάνω σε αναμμένο μάτι χωρίς νερό ή φαγητό μέσα καθώς και να μην ψήνουμε σε ακραίες θερμοκρασίες. Υπάρχουν, βέβαια, και μαγειρικά σκεύη που αντέχουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 500 βαθμών!). Αν θέλουμε να μαγειρεύουμε σε τέτοιες θερμοκρασίες χρειάζεται πριν αγοράσουμε το σκεύος ελέγξουμε να αναγράφεται η καταλληλότητα από τον κατασκευαστή.

Καθαρίζουμε απαλά το σκεύος

Ένα τραγικό λάθος που μπορεί να γίνει στα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη είναι να τα καθαρίσουμε με συρμάτινο βουρτσάκι ή να τα τρίψουμε πολύ έντονα με τη σκληρή επιφάνεια από το συνηθισμένο σφουγγαράκι. Ένα βασικό πλεονέκτημα της αντικολλητικής επίστρωσης είναι ότι όχι μόνο δεν κολλάει το φαγητό πάνω της όταν μαγειρεύεται αλλά επιπλέον δεν κολλάνε ούτε τα λίπη και τα υπολείμματα τροφών. Συνεπώς, το μόνο που χρειάζεται είναι να μουλιάσουμε το σκεύος σε νερό και σαπούνι για λίγη ώρα και ύστερα να απομακρύνουμε εύκολα τις βρωμιές με τη μαλακή πλευρά του σφουγγαριού ή με κάποιο ειδικό για αντικολλητικά.

Τηγάνι με σαμπουνάδα

Αποθηκεύουμε σωστά τα αντικολλητικά σκεύη

Αν προσπαθήσουμε να χωρέσουμε όλα τα σκεύη μέσα σε ένα μικρό ντουλάπι, το πιο πιθανό είναι ότι θα τα χτυπήσουν μεταξύ τους και θα τους προκαλέσουμε τριβές και γρατζουνιές. Αντί να τα βάζουμε το ένα πάνω ή μέσα στο άλλο, είναι πολύ προτιμότερο να αφήνουμε χώρο ανάμεσά τους, για να αποφύγουμε τη φθορά.

Προτεινόμενα άρθρα
Αφήστε κάποιο σχόλιο
Απάντηση
Παρακαλώ συνδεθείτε για να γράψετε σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Μενού

Δημιουργήστε λογαριασμό για να σώσετε αγαπημένα.

Είσοδος

Δημιουργήστε λογαριασμό για να χρησιμοποιήσετε την wishlist.

Είσοδος