Επαγγελματικός εξοπλισμός: Τα απαραίτητα αντικείμενα.

Ο επαγγελματικός εξοπλισμός συνίσταται σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων και αντικειμένων, ειδικευμένων και προσαρμοσμένων, στη φύση και το εργασιακό αντικείμενο της κάθε επιχείρησης. Θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως βασικά στοιχεία για την εύρυθμη πορεία της δουλειάς. Πολλές ιδιαιτερότητες διαπιστώνονται στον τομέα των παρασκευαστηρίων επεξεργασίας τροφίμων. Λογικό, αφού τα προϊόντα συνδέονται άμεσα με την διατροφή και κατ’ επέκταση την υγεία του ανθρώπου.

Ο επαγγελματικός εξοπλισμός σε προϊόντα που φέρει και χρησιμοποιεί ο εργαζόμενος κατά την παραγωγική διαδικασία, ενδεικτικά:

Επαγγελματικά μαχαίρια

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ποικιλία εργαλείων κοπής, που το καθένα έχει τη δική του σημασία και λειτουργία στη διαδικασία παρασκευής ειδών διατροφής. Οι Ευρωπαϊκοί κανόνες, για την προστασία του καταναλωτή είναι σαφείς, ρητοί και αυστηροί: τα επαγγελματικά μαχαίρια πρέπει να είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουν πλαστική λαβή ή έστω από βακελίτη και λάμα από ανοξείδωτο ατσάλι.

Σετ μαχαιριών κουζίνας

Πιο αναλυτικά:

·  Μαχαίρια του σεφ. Πρόκειται για λεπίδες, που η λάμα τους είναι τριγωνική, καταλήγοντας σε ακίδα. Χρησιμοποιούνται για την κοπή λαχανικών, κυρίως κρεμμυδιών, αλλά και για άλλες λειτουργίες.

·  Μαχαίρια φιλεταρίσματος ψαριών. Διαθέτουν λεπτή και μακριά λάμα.

·  Μαχαίρια ξεκοκαλίσματος. Διαθέτουν λεπτή λάμα, ίσια ή σε σχήμα μισοφέγγαρου.

·  Λεπίδες φεταρίσματος κρέατος. Η λάμα τους είναι φαρδιά, ώστε να τεμαχίζει το κρέας αποτελεσματικά.

·  Μαχαίρια κουζίνας. Κατά προτίμηση μικρά μαχαίρια, για να τεμαχίζονται μικρές ποσότητες τροφίμων ή να ξεφλουδίζονται πατάτες, φρούτα κτλ.

2. Ακονιστήρια

Μασάτι. Είναι οι «πρώτες βοήθειες» όταν το μαχαίρι «κολλάει» κατά τη διαδικασία κοπής. Πρόκειται για έναν ειδικό μαγνήτη, ενσωματωμένο σε πλαστική λαβή, σε σχήμα στρογγυλό ή πλακέ.

Πέτρες ακονίσματος, που «βρέχονται» με νερό ή λάδι.

Μασάτι

Επαγγελματικές ποδιές μιας χρήσης, πλαστικές.

Ειδικές ποδιές

Οι ειδικές ποδιές είναι από πλαστικό ή ύφασμα, λευκές ή κόκκινες μπλούζες, χωρίς τις οποίες δεν επιτρέπεται η είσοδος στον εργαστηριακό χώρο.

Ποδιά σεφ

Επαγγελματικά υποδήματα

Τα επαγγελματικά υποδήματα με συγκεκριμένες προδιαγραφές για τη διασφάλιση της υγιεινής του χώρου αλλά και με ειδικό εσωτερικό σίδερο για την προστασία του ποδιού εάν τυχόν πέσει επάνω σε αυτό κάποιο βαρύ αντικείμενο.

Επαγγελματικά μαύρα σαμπό κουζίνας

Γάντια προστασίας

Τα γάντια προστασίας μπορεί να είναι μεταλλικά ή από ανοξείδωτο ατσάλι για την προστασία του χεριού. Χρειάζεται να τα φοράει ο εργαζόμενος που χρησιμοποιεί τα επαγγελματικά μαχαίρια.

Γάντια μιας χρήσης

Τα γάντια μιας χρήσης από λάτεξ, αντιαλλεργικά, βινυλίου, λευκού, μπλε ή μαύρου νιτρυλίου. Το τελευταίο θεωρείται ως το πιο γερό και χρησιμοποιείται ευρύτερα τον τελευταίο καιρό.

Πάγκοι Κοπής

Οι πάγκοι κοπής πρέπει να είναι από ανοξείδωτο ατσάλι (βάση) και πολυαιθυλένιο, κοινώς τεφλόν.

Γούρνες

Οι γούρνες και οι βρύσες πρέπει να είναι ανοξείδωτες και το κομβίο ανοίγματος και κλεισίματος να είναι σε σημείο που να έχει πρόσβαση μόνο το πάνω μέρος του ποδιού, γόνατο και μηρός.

Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και αν παραπονιούνται κάποιοι παρασκευαστές, δυσκολευόμενοι γαρ να προσαρμοστούν στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, έχουν ως βασική κατεύθυνση τη διατροφική προστασία του καταναλωτή. Η χρήση πλαστικού και ανοξείδωτου στην ουσία λειτουργεί αποτρεπτικά στο να αναπτυχθούν μύκητες στους εργαστηριακούς παρασκευαστικούς χώρους. Ο επαγγελματικός εξοπλισμός λοιπόν, πρέπει να είναι με τέτοιο τρόπο δομημένος ώστε να εξυπηρετεί αυτή τη βασική αναγκαιότητα.

Προτεινόμενα άρθρα
Αφήστε κάποιο σχόλιο
Απάντηση
Παρακαλώ συνδεθείτε για να γράψετε σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Μενού

Δημιουργήστε λογαριασμό για να σώσετε αγαπημένα.

Είσοδος

Δημιουργήστε λογαριασμό για να χρησιμοποιήσετε την wishlist.

Είσοδος