Μαχαίρια σεφ: γνωρίστε τα 6 είδη τους και μυηθείτε στη μαγειρική τέχνη

Η μαγειρική είναι μορφή τέχνης και αυτό είναι αναμφίβολο. Όποιος έχει ασχοληθεί έστω και λίγο μαζί της γνωρίζει ότι και η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να κάνει τη διαφορά. Τα υλικά, τα εργαλεία, το στυλ μαγειρέματος, όλα συντείνουν στο να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα που θα σαγηνεύει τις αισθήσεις με τη γεύση του. Ένα κλασσικό παράδειγμα της απόλυτης προσοχής στη λεπτομέρεια που απαιτείται στη μαγειρική είναι τα μαχαίρια σεφ που βγαίνουν σε διάφορα είδη ανάλογα με τη χρήση και απαιτούν δεξιοτεχνία υψηλού επιπέδου. Αν πρόκειται κι εσείς να ασχοληθείτε με τη μαγειρική είτε σε επαγγελματικό είτε σε ερασιτεχνικό επίπεδο, σίγουρα πρέπει να μάθετε τα είδη τους και να εξοικειωθείτε μαζί τους. Διαβάστε παρακάτω τα έξι βασικότερα είδη όμως προετοιμαστείτε ότι έχετε πολλά περισσότερα να μάθετε αν μπείτε στο θαυμαστό αυτό κόσμο!

Μαχαίρι σεφ

Αν και όλα τα μαχαίρια μαγείρων ονομάζονται κατά βάση μαχαίρια σεφ. Το μαχαίρι αυτό έχει δώσει το όνομά του σε όλη την κατηγορία επειδή είναι το πιο σημαντικό μαχαίρι. Το οποίο είναι και το πρώτο που αποκτά κάθε σπουδαστής μαγειρικής. Θεωρείται γενικής χρήσης, γιατί μπορεί να κόψει οτιδήποτε. Ενώ είναι το πλέον κατάλληλο για γρήγορο ψιλοκόψιμο, μια τεχνική η οποία είναι από τις πρώτες που μαθαίνει κάθε σεφ.

Μαχαίρι κουζίνας

Το μαχαίρι κουζίνας είναι επίσης ένα μαχαίρι γενικής χρήσης που μοιάζει πολύ με το μαχαίρι σεφ αλλά έχει πολύ μικρότερο μέγεθος. Ενώ το πρώτο έχει λεπίδα περίπου 30 εκατοστά, το μαχαίρι κουζίνας δεν ξεπερνάει τα 15 για να είναι πιο εύκολο στη χρήση ειδικά για αρχάριους μάγειρες. Χρησιμοποιείται κυρίως στην κρύα κουζίνα και στις γαρνιτούρες διότι επιτρέπει περισσότερη λεπτομέρεια από τα μαχαίρια σεφ.

Παπαγαλάκι

Ένα πολύ χρηστικό μαχαίρι, το οποίο πρέπει να έχει κάθε μάγειρας και για λόγους ασφάλειας είναι το μαχαίρι παπαγαλάκι. Το όνομά του βγαίνει από την κυρτή λεπίδα του που θυμίζει μύτη παπαγάλου. Το σχήμα αυτό έχει ως στόχο να προσφέρει άνεση και σίγουρες κινήσεις στον σεφ όταν ξεφλουδίζει φρούτα και λαχανικά αλλά και γενικά όταν θέλει να χειριστεί με ακρίβεια κάποιο υλικό.

Μαχαίρι φιλεταρίσματος

Το μαχαίρι φιλεταρίσματος προσφέρει κάτι που κανένα άλλο μαχαίρι σεφ δεν προσφέρει. Μια λεπίδα που κινείται με ευκολία σε μαλακό κρέας ή ψάρι ώστε να διαχωρίσει εύκολα το ψαχνό από την πέτσα και τα κόκαλα. Η εύκαμπτη αυτή λεπίδα του δεν ξεπερνάει τα 20 εκατοστά.

Μαχαίρι τεμαχισμού

Το μαχαίρι τεμαχισμού έχει πριονωτή λεπίδα μεγάλου μήκους (περίπου 25-30 εκατοστά) και προσφέρει άνετη κοπή σε υλικά με σκληρή επιφάνεια και κρούστα, όπως φρούτα, λαχανικά και είδη αρτοποιίας.

Μαχαίρι ξεκοκαλίσματος

Το μαχαίρι ξεκοκαλίσματος έχει στενή και κυρτή λεπίδα, αλλά το βασικό του χαρακτηριστικό είναι ότι είναι πολύ μυτερό, ώστε να μπορεί να ξεκοκαλίσει το κρέας. Η λεπίδα του δεν είναι μεγαλύτερη από 15 εκατοστά, για να μπορεί να γίνει εύκολος χειρισμός. 


Κύρια εικόνα: Μαχαίρια του σεφ στη σειρά / Robby McCullough, Unsplash.com

Προτεινόμενα άρθρα
Αφήστε κάποιο σχόλιο
Απάντηση
Παρακαλώ συνδεθείτε για να γράψετε σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Μενού

Δημιουργήστε λογαριασμό για να σώσετε αγαπημένα.

Είσοδος

Δημιουργήστε λογαριασμό για να χρησιμοποιήσετε την wishlist.

Είσοδος