Ποδιές σεφ: Είδη, υφάσματα και τι να διαλέξετε

Οι ποδιές σεφ βγαίνουν σε διάφορα σχέδια και υφάσματα ανάλογα με το τι ζητάει ο κάθε σεφ και ποιες είναι οι συγκεκριμένες απαιτήσεις κάθε θέσης εργασίας. Στόχος είναι η ευκολία, η εργονομία αλλά και η κομψή εμφάνιση σε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό χώρο εργασίας. Ας δούμε παρακάτω ποια είναι τα είδη τους και για ποιες περιστάσεις ενδείκνυνται.

Υφάσματα ρούχων σεφ

  • Βαμβάκι με πολυεστέρα: Συνδυάζει την αντοχή του πολυεστέρα με την άνεση του βαμβακιού.
     
  • Νεοπρένιο: Παρέχει εξαιρετική χημική αντοχή και αντέχει στη βαριά χρήση σε σύγκριση με άλλα υφάσματα.
     
  • Τζιν: Παρέχει μεγαλύτερη αντοχή από το βαμβάκι, ενώ παραμένει άνετο και δεν τσαλακώνεται εύκολα.
     
  • Βαμβάκι: Προσφέρει άνεση και ανθεκτικότητα, ενώ είναι ιδιαίτερα εύκολο στον καθαρισμό.
     
  • Πολυεστέρας: Δεν τσαλακώνεται και προσφέρει επαγγελματική εμφάνιση.
     
  • Μιας χρήσης: Βολική για εφάπαξ χρήση που μειώνει την ποσότητα των ρούχων που πρέπει να πλένετε κάθε μέρα.
     
  • Βινύλιο: Ανθεκτικότερη από την ποδιά μιας χρήσης και παρέχει αντοχή σε χημικές ουσίες, λάδια και γράσα.
     
Δύο μάγειρες με ποδιές chef
Δύο chef με μαύρες ποδιές / Unsplash.com

Είδη ποδιάς σεφ

  • Ποδιά 4 στρωμάτων: Οι περισσότερες ποδιές μαγείρων έχουν 4 στρώματα υφάσματος, ώστε να μη λεκιάζουν εύκολα και να προστατεύουν το σεφ από εγκαύματα. Ιδανικές για μάγειρες αλλά και το βοηθητικό προσωπικό στις κουζίνες.
     
  • Ποδιές μπιστρό: Οι ποδιές μπιστρό τοποθετούνται στην μπροστινή πλευρά των ποδιών και δένουν στη μέση. Δεν προσφέρουν προστασία στο πάνω μέρος του σώματος, οπότε απευθύνονται σε προσωπικό για το σέρβις, εκτός αν συνδυαστούν με σακάκια σεφ.
     
  • Κλασικές ποδιές: Οι κλασικές ποδιές είναι αυτές που χρησιμοποιούνται και από τους ερασιτέχνες μάγειρες, αφού είναι οι πιο βολικές και ευρέως διαδεδομένες. Πρόκειται για τις ποδιές που δένουν στο λαιμό και φτάνουν μέχρι και κάτω από τα γόνατα, προστατεύοντας έτσι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος όλο το σώμα. Μάλιστα, βγαίνουν και σε πολλά χρώματα και σχέδια, ακόμα και σε παιδικά μεγέθη.
     
  • Ποδιές tuxedo: Οι ποδιές αυτές αποτελούν παραλλαγή της κλασικής ποδιάς στο πιο κομψό και εκλεπτυσμένο. Πρόκειται για ποδιές σε στενή και κοντή φόρμα που φτάνει μέχρι πάνω από τα γόνατα. Συνδυάζονται άψογα με λευκό πουκάμισο και παπιγιόν, με αποτέλεσμα να είναι ό,τι πρέπει για σερβιτόρους σε επίσημες εκδηλώσεις.
     
  • Ποδιές μπρος πίσω: Οι λεγόμενες cobblerapronsείναι ποδιές που καλύπτουν το πάνω μέρος του σώματος τόσο από τη μπροστινή όσο και από την πίσω πλευρά. Έτσι, προστατεύουν από λεκέδες το ρούχο (μπλούζα ή πουκάμισο) από κάτω και είναι εξαιρετικές για συνθήκες προετοιμασίας βρώσιμων προϊόντων, στα οποία υπάρχει διασπορά των υλικών στον αέρα (π.χ. στα αρτοποιεία με το αλεύρι).
     
  • Ποδιές για πλύσιμο πιάτων: Σε μικρά εστιατόρια, ο μάγειρας κάνει συχνά και άλλες δουλειές, όπως πλύσιμο πιάτων. Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται μια μακριά και αδιάβροχη ποδιά που θα είναι ανθεκτική σε αυτή την εργασία. Πρόκειται ουσιαστικά για μια κλασική ποδιά σεφ, η οποία όμως είναι κατασκευασμένη από βινύλιο, για να αντέχει περισσότερο.
Δείτε όλες τις ποδιές σεφ
Προτεινόμενα άρθρα
Αφήστε κάποιο σχόλιο
Απάντηση
Παρακαλώ συνδεθείτε για να γράψετε σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Μενού

Δημιουργήστε λογαριασμό για να σώσετε αγαπημένα.

Είσοδος

Δημιουργήστε λογαριασμό για να χρησιμοποιήσετε την wishlist.

Είσοδος