Σύνδρομο Απνοιών - Υποπνοιών & Θεραπεία

1ο Στάδιο – Συμπτώματα

Ενώ κοιμάστε την νύχτα το πρωί νιώθετε κουρασμένος. Όταν ξυπνήσετε το πρωί νιώθετε σαν μην έχετε κοιμηθεί την νύχτα. Πολύ πιθανό να ενοχλήστε ή να ενοχλείτε με το ροχαλητό σας. Αναλυτικά:

  • Έντονο ροχαλητό
  • Αναφερόμενες από την/τον σύντροφο παύσεις της αναπνοής.
  • Συχνές “αφυπνίσεις” που έρχονται να τερματίσουν υποαπνοϊκά επεισόδια, πιστοποιούνται από το ΗΕΓ, με αποτέλεσμα κατακερματισμό του ύπνου και αίσθηση αναποτελεσματικού ύπνου.
  • Ανήσυχος ύπνος.
  • Αίσθημα πνιγμονής
  • Νυκτουρία
  • Μειωμένη σεξουαλική ικανότητα.
  • Τριγμός δοντιών
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

2ο Στάδιο – Πνευμονολόγος & Μελέτη σε εργαστήριο ύπνου

Αν νιώθετε κάτι από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν πνευμονολόγο σε ένα εργαστήριο μελέτης ύπνου. Εάν ο πνευμονολόγος το κρίνει απαραίτητο θα κοιμηθείτε ένα βράδυ στο εργαστήριο και τα κατάλληλα μηχανήματα θα καταγράψουν την δραστηριότητα του ύπνου σας. Με βάση το πόρισμα της μελέτης ο γιατρός θα κρίνει σε ποιο στάδιο ανήκετε & θα αποφασίσει αν χρειάζεστε θεραπεία.

3ο Στάδιο – Θεραπεία & Αντιμετώπιση

Η θεραπεία & η αντιμετώπιση του συνδρόμου άπνοιας-υπόπνοιας στον ύπνο γίνετε με τις συσκευές CPAP. Οι συσκευές CPAP βοηθούν τους ασθενείς να μειώσουν τις άπνοιες-υπόπνοιες μέχρι και να τις εξαλείψουν. Όσο κοιμάστε η συσκευή αντιλαμβάνεται πότε κάνετε άπνοια-υπόπνοια και μέσω της μάσκας δίνει αέρα τόσο όσο χρειάζεται εκείνη την στιγμή.

4ο Στάδιο – Επιλογή κατάλληλης συσκευής CPAP

Επισκεφτείτε ένα κατάστημα με ιατρικά είδη & με εξειδίκευση στις συσκευές CPAP. Το εξειδικευμένο προσωπικό θα σας παρουσιάσει μια ποικιλία επώνυμων ευρωπαϊκών & αμερικάνικων συσκευών. Στην συνέχεια εσείς θα επιλέξετε ποια συσκευή σας βολεύει και ποια είναι κατάλληλη για το περιβάλλον που ζείτε και κοιμάστε.

5ο Στάδιο – Επιλογή κατάλληλης μάσκας CPAP

Η επιλογή της μάσκας CPAP ίσως είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για την θεραπεία σας. Η μάσκα πρέπει να εφαρμόζει 100% πάνω σας και να μην χάνει αέρα από πουθενά. Οι μάσκες χωρίζονται σε 3 κατηγορίες: Στοματορινικές (Full Face), Ρινικές & Ρινικά Μυτάκια. Το πόρισμα της μελέτης θα καθορίσει τον τύπο μάσκας που χρειάζεστε. Μόλις δοκιμάσετε μερικές μάσκες θα επιλέξετε αυτή που σας βολεύει και σας κάνει να νιώθετε άνετα.

6ο Στάδιο  - Ανάλυση των δεδομένων & Παρακολούθηση προόδου θεραπείας

Όλες οι συσκευές CPAP, μέσω της μνήμης που διαθέτουν, καταγράφουν και αποθηκεύουν την δραστηριότητα του ύπνου σας. Στην συνέχεια το κατάστημα που αγοράσατε την συσκευή διαβάζει τα δεδομένα της κάρτας μέσω ειδικού προγράμματος και τα εκτυπώνει σε κατάλληλη μορφή έτσι ώστε στην συνέχεια να αξιολογηθούν από τον θεράποντα ιατρό. Προσοχή! Σιγουρευτείτε, πριν αγοράσετε την συσκευή CPAP, ότι το κατάστημα θα σας υποστηρίζει συνεχώς σε αυτό το στάδιο και στην συντήρηση της συσκευής σε φίλτρα & αναλώσιμα ή σε περίπτωση βλάβης.

Προτεινόμενα άρθρα
Αφήστε κάποιο σχόλιο
Απάντηση
Παρακαλώ συνδεθείτε για να γράψετε σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Μενού

Δημιουργήστε λογαριασμό για να σώσετε αγαπημένα.

Είσοδος

Δημιουργήστε λογαριασμό για να χρησιμοποιήσετε την wishlist.

Είσοδος