Τι είναι η ενδοτραχειακή διασωλήνωση;

Η ενδοτραχειακή διασωλήνωση είναι μια ιατρική διαδικασία που λαμβάνει χώρα στο νοσοκομείο με την τοποθέτηση λαρυγγοσκόπιου διασωλήνωσης και μπορεί κυριολεκτικά να σώσει ζωές. Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της καρδιακής ανακοπής όταν επίκειται αναπνευστική ανεπάρκεια και απαιτείται εμπειρία από τον γιατρό. Είναι μια ιατρική τεχνική με πολλούς αιώνες παρουσίας, αφού για πρώτη φορά έγινε στην αρχαία Αίγυπτο.

Πώς γίνεται η διασωλήνωση

Η διασωλήνωση γίνεται με το λαρυγγοσκόπιο διασωλήνωσης, με τη βοήθεια του οποίου εισάγεται ένας ειδικός σωλήνας μέσω του στόματος στην τραχεία, ώστε να υπάρχει ροή αέρα από και προς τους πνεύμονες. Για να γίνει αυτό, πρέπει ο ασθενής να έχει απώλεια συνείδησης, κάτι που επιτυγχάνεται με τη χρήση αναισθησιολογικών φαρμάκων, τα οποία προκαλούν φαρμακευτικό κώμα.

Ανατομία περιοχής

 Η γνώση της ανατομίας της περιοχής είναι απαραίτητη, για να μπορέσει κανείς να καταλάβει πώς ακριβώς γίνεται η διαδικασία με το λαρυγγοσκόπιο διασωλήνωσης. Ο αεραγωγός εκτείνεται από τις εισόδους της ρινικής ή στοματικής κοιλότητας μέχρι το διαχωρισμό της τραχείας στους δύο βρόγχους. Οι ρινικές κοιλότητες καταλήγουν πίσω στον ρινοφάρυγγα, ενώ οι κοιλότητες της στοματικής κοιλότητας στο στοματοφάρυγγα. Ο φάρυγγας είναι ο χώρος, στον οποίο καταλήγουν η ρινική και η στοματική κοιλότητα. Ο λάρυγγας αποτελεί την είσοδο προς τις κατώτερες αεροφόρους οδούς. Οδηγό σημείο στη λαρυγγοσκόπηση είναι η επιγλωττίδα, πίσω από την οποία βρίσκονται οι φωνητικές χορδές, που αποτελούν και την είσοδο της τραχείας.  Η τραχεία είναι ένας κυλινδρικός σωλήνας, ο οποίος εκτείνεται από τον κρικοειδή χόνδρο μέχρι τον διχασμό της τραχείας στους 2 κύριους βρόγχους.

Πότε πρέπει να γίνεται διασωλήνωση

Η ανάγκη για διασωλήνωση μπορεί να είναι άμεση, όπως στην περίπτωση της καρδιακής ανακοπής, επιτακτική, όπως όταν επίκειται αναπνευστική ανεπάρκεια, ή επείγουσα, όταν το επίπεδο συνείδησης του ασθενούς είναι μειωμένο.  Η διασωλήνωση ενδείκνυται στην αναισθησία πριν από τις χειρουργικές επεμβάσεις, στις βαριές αναπνευστικές παθήσεις, στην καρδιακή ανακοπή και σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Επίσης, είναι απαραίτητη, όταν ο ασθενής είναι σε κώμα καθώς και στην απόφραξη των αεροφόρων οδών, όπως στο οίδημα λάρυγγα και το λαρυγγοσπασμό σε περιπτώσεις αλλεργιών. Συχνά, γίνεται διασωλήνωση και σε νεογνά στην περίπτωση ασφυξίας κατά τον τοκετό.

Παθογόνο μικρώβιο

Πιθανές επιπλοκές

Δυσκολίες στην επιτυχή έκβαση της διασωλήνωσης μπορούν να παρουσιαστούν αν το λαρυγγοσκόπιο διασωλήνωσης δεν μπορεί να εισέλθει στην τραχεία λόγω όγκου ή ξένου σώματος στο στόμα ή τον φάρυγγα, λοιμώξεων της επιγλωττίδας, τραύματος ή ανατομικών ανωμαλιών στην περιοχή. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων η διαδικασία δεν έχει σημαντικές επιπλοκές, αν γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο ιατρό. Σπάνιες επιπλοκές μπορεί να είναι κακώσεις των δοντιών ή των χειλιών, καρδιακές αρρυθμίες, υπόταση ή υπέρταση και κακώσεις λάρυγγα, φάρυγγα, τραχείας, οισοφάγου ή φωνητικών χορδών.

Πότε απομακρύνεται ο ενδοτραχειακός σωλήνας

Ο ενδοτραχειακός σωλήνας, ο οποίος είναι κατασκευασμένος από λάτεξ, σιλικόνη ή πολυβινυλοχλωρίδιο,  απομακρύνεται από την τραχεία όταν ο ασθενής γίνει ικανός να αναπνεύσει μόνος του, χωρίς τη βοήθεια του μηχανικού αερισμού, δηλαδή όταν γίνουν φυσιολογικοί οι αναπνευστικοί του δείκτες. Ωστόσο, τις πρώτες ώρες απαιτείται στενή παρακολούθησή του από το γιατρό.

Κοπέλα φυσάει επάνω σε μια πικραλίδα
Δείτε τον ιατρικό εξοπλισμό μας
Προτεινόμενα άρθρα
Αφήστε κάποιο σχόλιο
Απάντηση
Παρακαλώ συνδεθείτε για να γράψετε σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Μενού

Δημιουργήστε λογαριασμό για να σώσετε αγαπημένα.

Είσοδος

Δημιουργήστε λογαριασμό για να χρησιμοποιήσετε την wishlist.

Είσοδος