Τι είναι η καρδιοτοκογραφία και πόσο σημαντική είναι στην εγκυμοσύνη

Η καρδιοτοκογραφία είναι μια πολύ σημαντική εξέταση, η οποία πρέπει να γίνεται απαραιτήτως σε όλες τις εγκυμονούσες το τρίτο τρίμηνο της κύησης και ιδιαίτερα στον ένατο και τελευταίο μήνα. Ο καρδιοτοκογράφος είναι ένα πολύ σπουδαίο εργαλείο στο γυναικολόγο του σήμερα, που τον βοηθάει να αντιληφθεί με ακρίβεια την κατάσταση του εμβρύου και βασικά την οξυγόνωσή του. Γι’ αυτό το λόγο, είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην προγεννητική παρακολούθηση και κάθε σύγχρονο μαιευτικό ιατρείο πρέπει να τον έχει. Τι ακριβώς, όμως, κάνουν οι καρδιοτοκογράφοι και ποιους συγκεκριμένους στόχους του προγεννητικού ελέγχου υπηρετεί;

Τι είναι η καρδιοτοκογραφία

Ο καρδιοτοκογράφος είναι ένα ιατρικό μηχάνημα, το οποίο καταγράφει τον εμβρυικό καρδιακό παλμό και τις συστολές της μήτρας. Η μέτρηση των συστολών της μήτρας ονομάζεται τοκογραφία και συνδυάζεται με την ακρόαση και καταγραφή του καρδιακού παλμού του εμβρύου, ώστε να διαπιστωθεί η οξυγόνωσή του και η κατάσταση του πλακούντα. Η ακρόαση και καταγραφή των παλμών του εμβρύου εκτός τοκετού ονομάζεται καρδιοτοκογραφία ηρεμίας. Η μήτρα είναι ένας μυς, ο οποίος βρίσκεται σε ηρεμία για περίπου 8 μήνες και αρχίζει να κάνει ακανόνιστες συστολές, μόλις η έγκυος μπει στον ένατο μήνα. Κατά τη διάρκεια του τοκετού παρουσιάζει τις μέγιστες συστολές. Ο εμβρυϊκός καρδιακός παλμός πρέπει να είναι φυσιολογικός όταν η μήτρα βρίσκεται σε ηρεμία, κάτι το οποίο μετριέται με τον καρδιοτοκογράφο. Αν οι εμβρυϊκοί καρδιακοί παλμοί δεν είναι φυσιολογικοί σε κατάσταση ηρεμίας , τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι στον τοκετό το έμβρυο δεν θα οξυγονώνεται καλά μέχρι να γεννηθεί. Έτσι, με μια απλή εξέταση μπορεί να γίνει ακριβής πρόβλεψη από το γιατρό σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει η μήτρα στη γέννα και πώς θα συμπεριφερθεί το έμβρυο σε αυτό το μεγάλο στρες.

Ιατρός δίπλα σε ένα ιατρικό μηχάνημα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την εξέταση

Η καρδιοτοκογραφία είναι μια εξέταση εύκολη χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, αφού μπορεί να γίνει στο ιατρείο και δεν απαιτείται νοσηλεία σε νοσοκομείο. Η έγκυος κάθεται ξαπλωμένη για περίπου μισή ώρα και φοράει δύο ζώνες με τους μετρητές του εμβρυϊκού καρδιακού παλμού και των συστολών της μήτρας. Η πρώτη καρδιοτοκογραφία συνιστάται να γίνεται περίπου στις 36 εβδομάδες και επαναλαμβάνεται τουλάχιστον κάθε εβδομάδα μέχρι τη γέννα. Έτσι, διαπιστώνεται αν οι απαιτήσεις σε οξυγόνο του τελειόμηνου, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αυξημένες, καλύπτονται επαρκώς και ο γυναικολόγος μπορεί να σιγουρευτεί για την κατάσταση της υγείας του εμβρύου και το αν μπορεί να ανταποκριθεί στο σοκ του τοκετού.

Τι ακριβώς βλέπει ο γιατρός κατά την εξέταση

Με τον καρδιοτοκογράφο ο μαιευτήρας μπορεί να σιγουρευτεί για κομβικής σημασίας δεδομένα, όσο η έγκυος πλησιάζει στη γέννα. Ερευνά, λοιπόν, αν η ενδομήτρια κατάσταση είναι φυσιολογική και αποκλείει την πιθανότητα εμβρυικής υποξίας. Με βάση τα αποτελέσματα της εξέτασης καθορίζει την ανάγκη παρέμβασης, άμεσης ή επικείμενης, ακόμα συχνά και την άμεση πρόκληση τοκετού, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ουσιαστικά, ο καρδιοτοκογράφος είναι το εργαλείο που έχει ο γιατρός, ώστε να  μειώσει την περιγεννητική νοσηρότητα και τη θνησιμότητα λόγω περιγεννητικής ασφυξία.

Προτεινόμενα άρθρα
Αφήστε κάποιο σχόλιο
Απάντηση
Παρακαλώ συνδεθείτε για να γράψετε σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Μενού

Δημιουργήστε λογαριασμό για να σώσετε αγαπημένα.

Είσοδος

Δημιουργήστε λογαριασμό για να χρησιμοποιήσετε την wishlist.

Είσοδος