Τι είναι η συσκευή CPAP και πώς θεραπεύει την υπνική άπνοια;

Η υπνική άπνοια αποτελεί ένα αρκετά συχνό πρόβλημα σε ενήλικες όλων των ηλικιών. Αν και εκδηλώνεται ως ροχαλητό και συνεπώς μπορεί να θεωρηθεί ως κάτι ασήμαντο, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ενδεχομένως σοβαρή πάθηση που μπορεί να έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου.

Αν και υπάρχουν πολλές θεραπείες για την υπνική άπνοια, η εφαρμογή της συσκευής CPAP είναι αυτή τη στιγμή η πιο αποτελεσματική και λιγότερο επεμβατική. Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Συμπτώματα της υπνικής άπνοιας

Γυναίκα στο κρεβάτι σκεπασμένη με πάπλωμα ακουμπάει τα μαλιά τηςΆστατος ύπνος / Unsplash.com.com

Η υπνική άπνοια είναι μία πάθηση, κατά την οποία οι πνεύμονες στη διάρκεια του ύπνου προσπαθούν να γεμίσουν με αέρα, όμως κάποιο εμπόδιο δεν τους το επιτρέπει. Ως αποτέλεσμα, ο αέρας προσπαθεί να περάσει μέσα από τους αεραγωγούς και προκαλεί το ροχαλητό, όμως τελικά δεν τα καταφέρνει και τελικά διακόπτεται η αναπνοή και το άτομο ξυπνάει.

Το εμπόδιο που προκαλεί την απόφραξη μπορεί να είναι η υπερώα, η γλώσσα, οι αμυγδαλές ή οι εκβλαστήσεις στη μύτη (τα «κρεατάκια»). Ο λόγος που το άτομο μπορεί να αναπνέει κανονικά την ημέρα αλλά έχει αυτό το πρόβλημα τη νύχτα, είναι επειδή οι αεραγωγοί χαλαρώνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου και ειδικά στην ύπτια θέση.

Με λίγα λόγια, ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη νύχτα το άτομο δεν αναπνέει για κάποια δευτερόλεπτα (περίπου 10). Εκείνη τη στιγμή ξυπνάει, όμως δεν το θυμάται την επόμενη μέρα. Το μόνο που καταλαβαίνει είναι ότι αισθάνεται πολύ κουρασμένο, με χαμηλά επίπεδα ενέργειας και ενδεχομένως κατάθλιψη λόγω της κακής ποιότητας του ύπνου του.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η παύση της αναπνοής, όταν συμβαίνει πολλές φορές μέσα στη νύχτα και για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, αρρυθμίες και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Διαβάστε αναλυτικά για το τι είναι η υπνική άπνοια.

Τι είναι η θεραπεία CPAP;


CPAP ονομάζεται η συσκευή με την ονομασία Continuous Positive Airway Pressure (Συνεχής Θετική Πίεση Αεραγωγών), η οποία προορίζεται ακριβώς για τη θεραπεία της υπνικής άπνοιας. Πρόκειται για ένα μικρό μηχάνημα, το οποίο τροφοδοτεί συνεχώς αέρα με σταθερή πίεση μέσω μιας μάσκας που το άτομο φοράει κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Υπάρχουν διάφορες θεραπείας για την αποφρακτική υπνική άπνοια, όπως η αλλαγή στον τρόπο ζωής με απώλεια κιλών και αποφυγή του αλκοόλ, ή η επέμβαση στους αεραγωγούς. Όμως, η αντιμετώπιση με τη συσκευή CPAP θεωρείται η προτιμότερη για τον λόγο ότι είναι εύκολα εφαρμόσιμη, αποτελεσματική και καθόλου επεμβατική ή επικίνδυνη.

Ωστόσο, πρόκειται ασφαλώς για μια θεραπεία που απαιτεί την προσαρμογή του ασθενούς και σίγουρα στην αρχή μπορεί να του μοιάζει λίγο άβολη. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προμηθευτείτε την κατάλληλη μάσκα CPAP ως προς το μέγεθος και την εφαρμογή της, αλλά και να ρυθμίσετε σωστά την πίεσή της ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Στη Medica Hellas θέτουμε ως προτεραιότητά μας να σας παρέχουμε τις καλύτερες συμβουλές και τη σωστή καθοδήγηση, ώστε να χρησιμοποιήσετε το κάθε προϊόν μας με άνεση και ασφάλεια. Επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας βοηθήσουμε στην αγορά και την εξατομίκευση της κατάλληλης συσκευής CPAP για εσάς.

Δείτε όλες τις αναπνευστικές συσκευές της Medica Hellas
Προτεινόμενα άρθρα
Αφήστε κάποιο σχόλιο
Απάντηση
Παρακαλώ συνδεθείτε για να γράψετε σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Μενού

Δημιουργήστε λογαριασμό για να σώσετε αγαπημένα.

Είσοδος

Δημιουργήστε λογαριασμό για να χρησιμοποιήσετε την wishlist.

Είσοδος