Τι είναι τα παλμικά οξύμετρα και πώς σώζουν ζωές

Όλοι γνωρίζουμε για το πόσο σημαντική είναι η μέτρηση ορισμένων ζωτικών στοιχείων, όπως οι παλμοί, η θερμοκρασία, η πίεση και ο ρυθμός της αναπνοής. Λίγοι, όμως, γνωρίζουν ότι υπάρχει και ένα πέμπτο στοιχείο που πρέπει να μετριέται όχι μόνο κατά την επίσκεψή μας στο γιατρό, αλλά και στο σπίτι, ο κορεσμός του οξυγόνου στο αίμα. Τα παλμικά οξύμετρα μετρούν με ακρίβεια αυτή την ένδειξη και μπορούν κυριολεκτικά να σώσουν ζωές. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι κοστίζουν ελάχιστα, κάθε σπίτι θα πρέπει να έχει ένα οξύμετρο. Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αυτό.

Τι είναι το οξύμετρο;

Το οξύμετρο είναι μια μικρή και πολύ απλή ιατρική συσκευή, η οποία μετράει τον κορεσμό του οξυγόνου στο αίμα καθώς και τη συχνότητα των σφυγμών. Η παλμική οξυμετρία πρόκειται για μια ανώδυνη, μη επεμβατική μέθοδο που παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση του αναπνευστικού συστήματος ενός ασθενή, τη σωστή του λειτουργία και αν υπάρχει πρόβλημα που απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι οξυμέτρων με τα πιο γνωστά να είναι τα παλμικά οξύμετρα δακτύλου και καρπού, ενώ υπάρχουν και εξειδικευμένα οξύμετρα για συγκεκριμένους τύπους ασθενών, όπως βρεφικά και παιδιατρικά οξύμετρα καθώς και κτηνιατρικά οξύμετρα.

Τι ακριβώς δείχνει ένα οξύμετρο;

Ένα οξύμετρο μετά το χρόνο που απαιτείται για τη μέτρηση, η οποία διαρκεί ελάχιστα λεπτά, εμφανίζει στην οθόνη του που πλέον είναι ψηφιακή το ποσοστό του κορεσμού του οξυγόνου στο αίμα. Το ποσοστό αυτό πρέπει να είναι πάνω από 95%, για να είναι όλα φυσιολογικά. Αν βρίσκεται σε επίπεδα κάτω από 92%, τότε αυτό σημαίνει ότι το αίμα έχει πολύ χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και η επικοινωνία με το γιατρό είναι απαραίτητο να γίνει άμεσα. Σε αυτή την περίπτωση, γίνεται λόγος για υποξία, μια παθολογική κατάσταση, στην οποία το σώμα στερείται της απαραίτητης οξυγόνωσης.


Η υποξία συμβαίνει πολύ συχνά σε όσους βρίσκονται σε υψηλό υψόμετρο, σε δύτες αλλά και σε ασθενείς με προβλήματα στην πνευμονική κυκλοφορία. Η υποξία μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, ζαλάδα και αίσθημα κούρασης. Μπορεί όμως να έχει και πολύ πιο βαριές και επικίνδυνες εκδηλώσεις όπως αλλαγές στο επίπεδο συνείδησης, κώμα ή θάνατο.

Πότε απαιτείται η μέτρηση με οξύμετρο;

Η οξυμετρία πραγματοποιείται πάντα στα πλαίσια των ιατρικών εξετάσεων, όπως ακριβώς μετριέται η πίεση και ο καρδιακός ρυθμός. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες περιπτώσεις, στις οποίες η μέτρηση με οξύμετρο κρίνεται επιτακτική. Όταν πρόκειται, λοιπόν, για ασθενείς με καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καθώς και για αθλητές, πιλότους, δύτες και ορειβάτες είναι απαραίτητη η τακτική οξυμετρία, ενώ καλό είναι αυτά τα άτομα να έχουν ένα αυτόματο παλμικό οξύμετρο στο σπίτι τους, ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να μετρήσουν τον κορεσμό του οξυγόνου στο αίμα τους και να γνωρίζουν αν παρατηρείται ενδεχόμενο πρόβλημα δηλαδή μειωμένη οξυγόνωση.

Δείτε τα οξύμετρα μας
Προτεινόμενα άρθρα
Αφήστε κάποιο σχόλιο
Απάντηση
Παρακαλώ συνδεθείτε για να γράψετε σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Μενού

Δημιουργήστε λογαριασμό για να σώσετε αγαπημένα.

Είσοδος

Δημιουργήστε λογαριασμό για να χρησιμοποιήσετε την wishlist.

Είσοδος