Πως να επιλέξτε τον κατάλληλο ιατρικό σκούφο για εσάς

Οι ιατρικοί σκούφοι, που συχνά αποκαλούνται και σκουφάκια χειρουργείου, ιατρικά καπέλα ή ιατρικές μπαντάνες χρησιμοποιούνται από το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό για να συγκρατούν τα μαλλιά και να προστατεύουν από την μετάδοση μικροβίων. Όπως ακριβώς οι ιατρικες στολές ή τα γάντια έτσι και τα χειρουργικά καπελάκια είναι άκρως απαραίτητα για την προστασία των ασθενών από τις λοιμώξεις και ιδιαίτερα από αυτές που μπορούν να συμβούν στο χειρουργικό τραύμα. 

Η χειρουργική μπαντάνα μπορεί να φαίνεται σαν ένα ακόμα μέρος της ιατρικής ένδυσης αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα κομψό και στιλάτα αξεσουάρ επίσης. Θα βρείτε ιατρικές μπανάνες σε δεκάδες σχέδια, δίνοντας χρώμα και στυλ στην καθημερινότητά σας στη δουλειά.

Ο παρακάτω οδηγός θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τον κατάλληλο ιατρικό σκούφο για εσάς.

Μέγεθος

Οι ιατρικοί σκούφοι και οι ιατρικές μπαντάνες αποτελούνται από ύφασμα σε σχήμα καπέλου ή μπαντάνας, που καλύπτει το τριχωτό της κεφαλής και διαθέτει πίσω δέσιμο που σφίγγει περιμετρικά κατά βούληση. Υπάρχουν επίσης και ιατρικές μπαντάνες που διαθέτουν και λάστιχο εσωτερικά για μεγαλύτερη προστασία και καλύτερο κράτημα, που επίσης δένουν πίσω ώστε να προσαρμόζονται σε κάθε μέγεθος. Ωστόσο αν έχετε πάρα πολύ πυκνά μαλλιά ενδεχομένως οι απλοί ιατρικοί σκούφοι να μην σας καλύπτουν καθώς θα είναι πολύ σφιχτοί και ίσως πρέπει να προμηθευτείτε ένα ειδικό μέγεθος για να έχετε απόλυτη κάλυψη του τριχωτού της κεφαλής και τέλεια εφαρμογή. Τέλος, υπάρχουν και τα καπέλα προστασίας μιας χρήσης τα οποία συνήθως προτιμώνται για την κάλυψη του κεφαλιού των ασθενών. 

Ύφασμα

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κατά την επιλογή ιατρικής μπαντάνας είναι το ύφασμα. Δεδομένου ότι ένας γιατρός ή μία νοσοκόμα μπορεί να φοράει το χειρουργικό σκούφο για 8-12 ώρες συνεχόμενα, τότε είναι πολύ σημαντικό να έχει καλή ποιότητα. Αυτό από μόνο του αποκλείει τους σκούφους μιας χρήσης με λάστιχο, οι οποίοι αν και αφήνουν το δέρμα να αναπνέει συνήθως είναι κατασκευασμένοι από πολυπροπυλένιο, που δεν είναι ό,τι καλύτερο για το δέρμα. 

Έτσι η καλύτερη επιλογή είναι να επιλέξετε χειρουργικό σκούφο από 100% βαμβάκι. Οι βαμβακεροί σκούφοι αφήνουν το κεφάλι να αναπνέει, είναι κατάλληλοι ακόμα και για δερματικές αλλεργίες και είναι περισσότερο απορροφητικοί στον ιδρώτα. 

Βέβαια οι βαμβακεροί σκούφοι τείνουν να είναι λιγότερο ανθεκτικοί στην καταπόνηση και τη χρήση. Έτσι μία κοινή επιλογή είναι οι χειρουργικοί σκούφοι από βαμβάκι και πολυεστέρα. Ο πολυεστέρας είναι εξαιρετικά ανθεκτικός και πιο λείος αλλά δεν αφήνει τόσο πολύ το δέρμα να αναπνέει και μπορεί να μην είναι κατάλληλος για άτομα με δερματικές αλλεργίες ή ευαισθησίες. 

Τέλος, ιδανική επιλογή αποτελούν οι ιατρικές μπαντάνες που χαρακτηρίζονται από το σύστημα Bionic-finish (όπως οι ιατρικοί σκούφοι της Giblor’s), πράγμα που σημαίνει ότι το ύφασμα έχει υδατοαπωθητικά χαρακτηριστικά ενώ παράλληλα εγγυάται τη μέγιστη αναπνοή και επιτρέπει στο ύφασμα να διατηρεί μια πολύ απαλή αίσθηση ενώ παραμένει εξαιρετικά ανθεκτικό και διατηρεί τα χρώματά του. Επίσης χάρη στη σύνθεση τους, τα ιατρικά καπέλα Giblor’s στεγνώνουν πολύ γρήγορα και διαθέτουν αντιβακτηριακή τεχνολογία. 

Χρώματα και σχέδια

Ποιος είπε ότι οι ιατρικές μπαντάνες πρέπει να είναι και βαρετές; Οι χειρουργικές μπανάνες έρχονται σε διάφορα σχέδια και χρώματα και έτσι έχετε μία μεγάλη ποικιλία για να επιλέξετε. Ένας μοντέρνος ιατρικός σκούφος θα έχει θετική επίδραση τόσο στη δική σας ψυχολογία όσο και στη διάθεση των ασθενών σας. Μπορείτε να επιλέξετε ένα φωτεινό χρώμα ή ακόμα και έναν σκούφο με σχέδιο! 


Στη medicahellas.gr θα βρείτε ιατρικές μπαντάνες σε δεκάδες σχέδια που θα ικανοποιήσουν κάθε γούστο και θα εντυπωσιάσουν και τον πιο απαιτητικό μικρό (ή ενήλικα) ασθενή!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Μενού

Δημιουργήστε λογαριασμό για να σώσετε αγαπημένα.

Είσοδος

Δημιουργήστε λογαριασμό για να χρησιμοποιήσετε την wishlist.

Είσοδος