Συμπυκνωτής οξυγόνου: τι είναι και πότε τον χρειάζεστε

Γνωρίζατε ότι ο αέρας που αναπνέουμε περιέχει μόνο 21% οξυγόνο; Το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτουν το άζωτο και άλλα αέρια. Αυτό σημαίνει ότι συχνά είναι απαραίτητη σε κάποιους ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα μια συσκευή, η οποία θα τους βοηθά να προσλάβουν μόνο το οξυγόνο που τους χρειάζεται, ώστε η συγκέντρωσή του να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή που προσλαμβάνει ένας υγιής άνθρωπος. Αυτό ακριβώς κάνει ένας συμπυκνωτής οξυγόνου. Ποιοι είναι ακριβώς οι τύποι των συμπυκνωτών οξυγόνου, πότε θα σας χρειαστούν και τι πρέπει να προσέξετε στην ενοικίασή τους;

Τι είναι;

Ο συμπυκνωτής οξυγόνου ανήκει στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Με τον συμπυκνωτή οξυγόνου επιτυγχάνεται οξυγονοθεραπεία χωρίς να χρειάζονται φιάλες και συνεχή γεμίσματα. Ο συμπυκνωτής αξιοποιεί τον υπάρχοντα αέρα του δωματίου του ασθενή και τον διαχωρίζει από το άζωτο, ώστε να προσφέρει περισσότερο οξυγόνο σε αυτόν. Έτσι, υπάρχει συνεχής ροή στον ασθενή, καταναλώνεται ελάχιστη ενέργεια και υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια μέσα στο χώρο, αφού απουσιάζουν οι φιάλες οξυγόνου. Οι συμπυκνωτές οξυγόνου μπορεί να είναι φορητοί δίνοντας έτσι πολύ μεγάλη αυτονομία στον ασθενή, όμως εκείνος πρέπει να είναι προσεκτικός με τη φόρτιση τους. Οι φορητοί συμπυκνωτές οξυγόνου είναι ιδανικοί για τους δραστήριους ασθενείς που μετακινούνται συνεχώς. Από την άλλη, υπάρχουν και οι ηλεκτρικοί συμπυκνωτές οξυγόνου, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα αυτόματης πλήρωσης και φορητές φιάλες ως εναλλακτική πηγή οξυγόνου σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος. Ο πνευμονολόγος ιατρός σας θα σας προτείνει ποιος τύπος είναι καλύτερος για εσάς ανάλογα με τις ανάγκες σας και τη βαρύτητα του περιστατικού σας.

Ποτέ μπορεί να τον χρειαστείτε;

Ο συμπυκνωτής οξυγόνου είναι απαραίτητος σε ορισμένα πνευμονολογικά νοσήματα, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η κυστική ίνωση, η πνευμονική υπέρταση και η σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια. Ο πνευμονολόγος ιατρός με βάση το ιστορικό του κάθε ασθενούς και την ανάγκη του σε συνεχή παροχή οξυγόνου ενδέχεται να του συστήσει την αγορά ή ενοικίαση συμπυκνωτή οξυγόνου, ώστε να αντιμετωπιστεί η αναπνευστική ανεπάρκεια για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα ή ακόμα και εφ’ όρου ζωής. Το πρώτο βήμα σε αυτή τη διαγνωστική διαδικασία είναι να διαπιστωθεί η έλλειψη οξυγόνου στο αίμα, κάτι που γίνεται μέσω εξετάσεων αίματος ή μέτρησης του οξυγόνου στο αίμα μέσω του παλμικού οξύμετρου.

Τι να προσέξετε στην ενοικίαση συμπυκνωτών οξυγόνου;

Πολλές φορές δεν είναι υποχρεωτική η αγορά συμπυκνωτή. Αυτό συμβαίνει αν το πρόβλημα είναι παροδικό, οπότε ο γιατρός προτείνει τη χορήγηση οξυγόνου μόνο για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Σε αυτή την περίπτωση, η ενοικίαση είναι η προτιμότερη και πλέον οικονομική λύση. Άλλωστε, η μηνιαία ενοικίαση συμπυκνωτή οξυγόνου καλύπτεται και από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο, στους συμπυκνωτές οξυγόνου η ενοικίαση απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να γνωρίζετε ότι έχουν ακολουθηθεί όλες οι βασικές διαδικασίες υγιεινής και ασφάλειας. Ένας μεταχειρισμένος συμπυκνωτής οξυγόνου πρέπει να απολυμανθεί σχολαστικά προτού δοθεί για χρήση στον επόμενο ασθενή, ενώ φυσικά κομβικής σημασία είναι και η τακτική συντήρησή του, ώστε να λειτουργεί με βάση όλες τις προδιαγραφές. Γι’ αυτό, βεβαιωθείτε ότι έχει ακολουθηθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο απολύμανσης και συντήρησης πριν προχωρήσετε σε ενοικίαση συμπυκνωτή οξυγόνου.

Προτεινόμενα άρθρα
Αφήστε κάποιο σχόλιο
Απάντηση
Παρακαλώ συνδεθείτε για να γράψετε σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Μενού

Δημιουργήστε λογαριασμό για να σώσετε αγαπημένα.

Είσοδος

Δημιουργήστε λογαριασμό για να χρησιμοποιήσετε την wishlist.

Είσοδος