5 συμβουλές για τη χρήση της συσκευής CPAP

Η συσκευή CPAP είναι ένα μικρό μηχάνημα, το οποίο τροφοδοτεί συνεχώς αέρα με σταθερή πίεση μέσω μιας μάσκας που φοριέται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αποτελεί τη βασική θεραπεία για το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας, μια κατάσταση που μπορεί να γίνει επικίνδυνη προκαλώντας υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιολογικά προβλήματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Όπως, όμως, όλα τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, η συσκευή CPAP μπορεί στην αρχή να δυσκολεύει τον ασθενή. Έτσι, πολλοί χρήστες παραπονιούνται ότι δεν αισθάνονται καλά φορώντας την, δεν μπορούν να κοιμηθούν, υπάρχει διαρροή αέρα ή υποφέρουν από ξηροστομία. Ευτυχώς, τα προβλήματα αυτά βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου και την εφαρμογή μερικών εύκολων τρικ που προσαρμόζουν σταδιακά το σώμα στη νέα κατάσταση. Διαλέξετε με τα σωστά κριτήρια την καταλληλότερη για εσάς συσκευή CPAP.

Βρείτε τη σωστή μάσκα

Το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι να βρείτε την κατάλληλη μάσκα για εσάς. Διατίθενται μάσκες CPAP σε διάφορα μεγέθη και στυλ ώστε να εφαρμόσουν σωστά στο σχήμα του προσώπου. Αν η μάσκα που καλύπτει το στόμα και τη μύτη σας προκαλεί αίσθημα κλειστοφοβίας τότε μπορείτε να δοκιμάσετε μια αποκλειστικά ρινική μάσκα.

Βοηθητικό αναπνευστικό στόμιο κεφαλής

Ξεκινήστε σιγά σιγά

Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν πολλοί ασθενείς είναι ότι χρησιμοποιούν τη μάσκα από το πρώτο κιόλας βράδυ στον ύπνο τους και έπειτα παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να κοιμηθούν. Καλό είναι να προετοιμάσετε σταδιακά το σώμα σας, για να δεχτεί μια τέτοια αλλαγή. Τις πρώτες μέρες, φορέστε τη μάσκα για λίγες ώρες όσο βλέπετε τηλεόραση και ύστερα στον ολιγόωρο απογευματινό ύπνο. Αλλιώς, ο κίνδυνος να απογοητευτείτε και να παρατήσετε τη συσκευή είναι μεγάλος μετά από μερικά άυπνα βράδια.

Ζευγάρι στο κρεβάτι με τον άντρα να έχει συσκευή CPAP

Ρυθμίστε την πίεση

Όλα τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα διαθέτουν διάφορες ρυθμίσεις που εξατομικεύουν την εμπειρία ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε ανθρώπου. Η συσκευή CPAP δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Είναι αναμενόμενο το πρώτο διάστημα να δυσκολεύεστε με την απότομη ροή του αέρα, όμως αυτό μπορείτε να το διορθώσετε. Ρυθμίστε την πίεση, ώστε να αυξάνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια του ύπνου, για να μη γίνεται αντιληπτή.

Χρησιμοποιήστε υγραντήρα

Η ξηρότητα στη μύτη και το στόμα είναι λογική, όταν εισέρχεται αέρας με σταθερή ροή, ειδικά αν υπάρχει κάποια μικρή διαρροή. Το πρόβλημα αυτό λύνεται πανεύκολα, αν συνδέσετε τη συσκευή σε έναν υγραντήρα. Σε αυτόν, θα μπορείτε να καθορίσετε εσείς το επιθυμητό επίπεδο υγρασίας ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Εξάρτημα συσκευής CPAP

Βάλτε μουσική

Οι συσκευές CPAP είναι πλέον σχεδόν αθόρυβες, όμως κάποιοι άνθρωποι ενοχλούνται και με τον ελάχιστο αυτό θόρυβο. Προτού απελπιστείτε, ελέγξτε το φίλτρο αέρα και επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή, για να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο κάποιου φραξίματος. Πάντως, προτείνεται και η χρήση ακουστικών ύπνου, όπου μπορείτε να βάλετε χαλαρωτική μουσική ή whitenoisesπου αποδεδειγμένα όχι μόνο καλύπτουν τους εξωτερικούς ήχους αλλά συμβάλλουν και σε ποιοτικότερο ύπνο.

Προτεινόμενα άρθρα
Αφήστε κάποιο σχόλιο
Απάντηση
Παρακαλώ συνδεθείτε για να γράψετε σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Μενού

Δημιουργήστε λογαριασμό για να σώσετε αγαπημένα.

Είσοδος

Δημιουργήστε λογαριασμό για να χρησιμοποιήσετε την wishlist.

Είσοδος